Woonschipbewoner Klaas Koetje: ‘Eigen afvalwater zuiveren geeft vrijheid’
Geplaatst op 23 - 01 - 2017
Klaas Koetje is publicist en videokunstenaar. Daarbij is hij bewoner van een woonschip. Als voorzitter van het Woonschepencomité Groningen streefde hij jarenlang voor gelijke rechten voor bewoners van woonschepen. Niet dat het in zijn woonplaats zo slecht geregeld is, hoor. Volgens Koetje scoort Groningen zelfs goed als het gaat om mogelijkheden voor dit soort bewoning. Maar, als scheepsbewoner loop je er soms tegen aan dat ambtenaren met dubbele maten meten. “En voor het volle pond belasting betalen, én daar bovenop ook nog eens liggeld, alsof je een toerist bent in je eigen stad, dat zien we niet zo zitten”, aldus Koetje.
Klaas Koetje: “Het systeem van Afmitech werkt uitstekend, het is duurzaam en het geeft je veel vrijheid.”
Toch is de kunstenaar alle behalve een beroeps hakken-in-het-zand-zetter. Hij kijkt liever naar mogelijkheden dan naar onmogelijkheden. En er zijn voor scheepsbewoners volop mogelijkheden om het wonen gemakkelijker en duurzamer te maken, met behoud van alle vrijheden die je als eigenaar van een (varend) schip nu eenmaal hebt. Een van die mogelijkheden is verstandig omgaan met je afvalwater.
Decentrale afvalwaterzuiveringsinstallatie
In zijn tijd als voorzitter van het Woonschepencomité Groningen was Koetje er een groot voorstander van om ieder woonschip een decentrale afvalwaterzuiveringsinstallatie te laten aanschaffen. Voor de gemeente zou het aanzienlijk goedkoper zijn dan alle schepen aan te moeten sluiten op het diepriool. De gemeente wilde er echter niet aan. Uiteindelijk kwam er een compromis: de scheepsbewoners mochten zelf kiezen: aansluiting op diepriool, óf: de aanschaf van een eigen decentraal systeem voor de zuivering van afvalwater. Vijftien scheepsbewoners, waaronder Koetje zelf kozen voor die laatste optie. En daar kwam Afmitech om de hoek kijken. Koetje: “Het systeem van Afmitech werkt uitstekend, het is duurzaam en het geeft je veel vrijheid. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig op reis gaat, zoals wij dat graag doen richting Duitsland, dan weet je niet of je overal wel van je vuile afvalwater af kunt. Dan is het uiteraard heel mooi dat je daar je eigen installatie voor aan boord hebt.”
Voor Koetje is dat vrij kunnen bewegen een belangrijk pluspunt van het wonen op een schip. Maar zijn droomreisje moet nog komen. “Dat is Berlijn”, zegt hij zonder aarzelen. “Daar willen mijn vriendin en ik graag nog naar toe met ons schip. Als kunstenaar hoef ik dat bijna niet uit te leggen. Het is de plek waar op dit moment in artistiek opzicht veel interessants gebeurt. Bovendien vind ik Duitsland gewoon een prettig land.”
Kijk het filmpje: https://youtu.be/EYbA48BHbmE