Kaasboerderij de Gelder: ‘Krom liggen is niet zo moeilijk’
Geplaatst op 04 - 01 - 2017
“Ik vind het mooi om van iets dat snel bederft zoals melk iets te maken dat veel langer meegaat. Iets waarvan je kunt genieten”, stelt Anne Vogel van Kaasboerderij De Gelder in Tijnje. Als geen ander weet hij dat kaasmaken geduld vergt, maar wanneer het product eenmaal af is, heb je ook echt iets bijzonders op de plank liggen. En toch; écht lang bewaren zit er doorgaans niet in bij klanten van De Gelder, want met name de beroemde Tynjetaler die van de boerderij komt wordt door veel fijnproevers maar wát graag gegeten. De zoete, romige pikante smaak is populair. De Gelder maakt kwaliteitskazen, zo blijkt ook uit de landelijke prijzen die de boerengoudse won in 2007 en in 2009.
Onderzoek heeft al eens uitgewezen: familiebedrijven scoren goed als het gaat om ondernemerschap. Het werk wordt vaak slim verdeeld en vooral continuïteit is doorgaans goed geregeld. De Gelder is daar een mooi voorbeeld van. Het bedrijf bestaat uit een melkveehouderij, die gerund wordt door Jacob en Neel van Emst en aan de andere kant van de weg een zuivelbedrijf waar Anne, Jenny en zoon Hans Peter Vogel zich bezig houden met vooral de productie en verkoop van kaas.
Nieuw kaaspakhuis
De verkoop gaat via tal van speciaalzaken in Nederland en buitenland én: via de gezellige winkel, die de bezoeker direct op het erf van De Gelder aantreft. En de continuïteit? Met het oog op de toekomst is er geïnvesteerd in een nieuwe kaasmakerij en kaaspakhuis. “Ik vind het mooi om straks een gezond en modern bedrijf over te dragen”, zegt Anne. “Daar doe ik het voor. En als het kan met een mooi rendement. Krom liggen is niet zo moeilijk, maar een mooi product maken, op een verantwoorde manier en ook nog met een goed rendement; dat is de kunst.”
Afvalwater
Daar komt niet alleen technische kennis en geduld bij kijken, zo leren we. Ook slim omgaan met je afvalwater helpt mee om een goed product te maken, met een goed rendement. En ook dát vergt specifieke kennis, zeker wanneer jouw afvalwater zoals bij De Gelder veel vet bevat en je niet bent aangesloten op het diepriool. “Daar hadden we Afmitech voor”, stelt Anne Vogel. “Het reinigen van onze installati
es is een van de meest belangrijke onderdelen van ons proces. Je hebt het immers over de productie van levensmiddelen. Voor die reiniging gebruiken we toch wel zo’n twaalf kuub water per dag. Dat moet afgevoerd worden, maar hier in de landelijke omgeving is nog geen diepriool. Afmitech installeerde voor ons het zogenaamde Bever IIIA afvalwaterzuivering systeem. Ons afvalwater wordt nu door bacteriën gezuiverd, waarna wij het schoon en zuiver kunnen lozen op het oppervlaktewater.”